Tények és tévhitek a bőrgombáról

2020.09.28

Sajnos a láb bőrének gombás megbetegedése népbetegségnek számít, ezért se szeri, se száma a házi praktikáknak, amelyekkel az emberek próbálkoznak. A gombák makacs jószágok, megválni tőlük kitartást és türelmet igénylő feladat. A gyógyulás sikertelenségének oka az is lehet, hogy nem a megfelelő gyógymódot választottuk. Az ecetes, vagy szódabikarbónás áztatás nem megfelelő terápia. A drogériákban kapható lábápoló szerek és kozmetikumok inkább megelőzésre javasoltak.

A BŐR GOMBÁS MEGBETEGEDÉSE FERTŐZŐ! és NEM GYÓGYUL MEG MAGÁTÓL!

A bőrtípustól nem függ, hogy kiket fenyeget a betegség. A nem megfelelő személyi higiénia pedig a legkevésbé felelős a gombásodás kialakulásáért.

Bárki, bármilyen körülmények között megfertőződhet, de tény, hogy vannak hajlamosító tényezők. Ilyenek például a legyengült immunrendszer, cukorbetegség, sugárkezelés, kemoterápia, valamint a bőr mikrosérülései. Az izzadós lábúaknál könnyebben telepszenek meg a kórokozók, hiszen az izzadás is tekinthető egyfajta mikrosérülésnek. (Nagyon röviden és egyszerűen fogalmazva: az enyhén savas hidrolipid filmréteg túlzott verejtékezés hatására savasabbá válik, gyengül védelmező szerepe. Akit bővebben érdekel ilyen keresőszavakat használjon: hidrolipid filmréteg, barrier-funkció, normál baktériumflóra, Langerhans-sejtek)

A közhiedelemben az terjedt el, hogy elsősorban strandon, fürdőben, szaunában, közösségi zuhanyzóban lehet elkapni a bőrgombát. Nem gondolnak arra, hogy amikor a családban valakinek a talpán megjelenik a betegség, akkor bizony az otthoni fürdőkádban, tusolóban, szőnyegen, padlón mezítláb járva is megfertőződhetnek a családtagok.

Tünetek:

Sokszor a lábujjak közötti "kipállás" figyelmeztet a gombák jelenlétére. Előfordulhat, hogy a talp bőrén és a talpszéleken száraz, kissé pikkelyesen hámló bőr látható, amely alatt a bőr kissé vöröses. Megjelenhet bőrpír, viszketés, hólyagocskák.

Kezelés:

A lábgomba minden esetben kitartó kezelést igényel. Normál esetben 3 héten át, napi kétszeri kezelés eredményre vezethet, de ha az említett immungyengeség, vagy cukorbetegség áll fönn, akkor több időre van szükség.

Vény nélkül kapható kenőccsel, oldattal a betegtájékoztatóban leírtak szerint kell kezelni az érintett bőrfelületet, különösen ügyelve a lábujjközökre!

Leghatásosabbak a terbinafine, clotrimazole, ciklopirox, klór-dioxid hatóanyagot tartalmazó kenőcsök, oldatok. Ezeket a hatóanyagokat keresse a termékek leírásában!

Ha a tünetek 2-3 héten belül nem enyhülnek, keressen fel bőrgyógyász szakorvost!

A gyógyulás érdekében nagyon fontos betartani az alábbi óvintézkedéseket! Ezek nélkül csak szélmalomharcot vív a kórokozóval szemben és állandóan visszafertőződik a lába.

Betartandó óvintézkedések:

-Akinek gombafertőzés alakult ki a talpán, ne járkáljon otthon mezítláb!

-Mezítlábas sportoknál (judo, karate, torna stb.) szintén elővigyázatosnak kell lenni! Ha korcsolyacipőt, sícipőt, vagy bowlingcipőt bérel, legyen kéznél cipő-, vagy bőrfertőtlenítő spray!

-Cipőt ne adjon és ne kérjen kölcsön! Családon belül sem!

-Figyelem! A papucs nem védi meg a lábat a fertőzéstől! Ezért edzőterembe, uszodába, strandra, szaunába vigyen magával bőrfertőtlenítő törlőkendőt, vagy spray-t!

-Bőrfertőtlenítés: Clarasept derm spray, vagy törlőkendő, Octenisept spray, Solumium oldat

-Cipők fertőtlenítése: (a cipődezodoráló spray-k nem fertőtlenítenek) Pedexan cipőfertötlenítő spray, Sanytol cipőfertőtlenítő spray, Formaldehid oldat, UVc és O3(ózon) cipősterilizáló lámpa

-Zoknikat naponta, ágyneműhuzatot, lepedőt gyakrabban kell cserélni, magas hőfokon, vagy fertőtlenítős mosószerrel kell mosni! -Sanytol fertőtlenítő mosószer

-Otthon a kád, tusoló, járófelületek fertőtlenítő szeres takarítása.

Takarítószereken, mosószeren cipőfertőtlenítőn, bőrfertőtlenítőn olvassa el a hatásspektrumot! Ha valamire az van írva, hogy baktericid, vagy antibakteriális az a baktériumokat pusztítja. Ez egyértelmű, de nem mindenkinek. A széles spektrumú szerekre ez van írva:

baktericid, fungicid(ez öli a gombákat), virucid (ez öli a vírusokat).

Nyugodtan el lehet menni pedikűröztetni. A szakemberek maguk megvédése érdekében védőfelszerelésben dolgoznak és széles spektrumú ferltőtlenítőszereket, sterilizáló berendezéseket használnak az eszközeik és vendégeik egészségének megvédésére. Jó tanácsokkal látják el a kezelést illetően.

Miért fontos a bőrgomba kezelése?

Megszabaduljon a kellemetlen tünetektől, ne fertőzze meg embertársait, családtagjait. Huzamosabb ideig fennálló bőrgomba könnyen átterjedhet a körömlemezre. A körömgomba pedig a bőrgombánál jóval makacsabb betegség, mely évekre megkeserítheti az életét.

A körömgombáról szóló cikk itt olvasható:

Köszönöm a figyelmet, az olvasásra szánt időt!

Szerző:

Hidvégi Otília

peciális lábápoló mester