Tények és tévhitek a körömgombáról

2020.10.22

Valóban meg akar szabadulni a körömgombától?

Talán furcsán hangzik a kérdés, hiszen azt gondolnánk, hogy mindenki meg akar szabadulni a köröm gombás megbetegedésétől, aki érintett. Sajnos azt tapasztaljuk, hogy nem mindenki. Sokan próbálkoznak, majd felhagynak a kezeléssel és elmondják, hogy milyen sok szert kipróbáltak már és, hogy mennyire nem váltak be. Elárulom: nem a szerekkel van a baj... Kulcsszavunk a KITARTÁS és a folytonos FERTŐTLENÍTÉS!
Ahhoz, hogy eredményes legyen egy-egy kezelés ismernünk kell e betegség tulajdonságait!
A körömgomba emberről emberre terjedő fertőző betegség. Korunk egyik népbetegsége, a lakosság közel 20% -át érintő probléma. Fontos jellemzője, hogy amilyen könnyű megszerezni, olyan nehéz tőle megszabadulni. A kórokozó makacssága miatt a leghatásosabb, ha drasztikusan lépünk fel ellene. Az "egy kis kenegetés", a "jajj már megint elfelejtettem" és a "kenegettem pár hétig" című történetek nem célravezetőek.
A közhiedelemmel ellentétben:
ÉP és EGÉSZSÉGES köröm nem fertőződik meg uszodában, strandon, szaunában, közösségi helyek zuhanyzójában. Csak olyan köröm fertőződik meg ezeken a helyeken, amely sérült. A sérülés alatt itt nem csak azt értjük, amely sérülés szemmel látható. Vannak úgynevezett mikrosérülések, melyek szabad szemmel nem láthatóak, melyeket lehet, hogy észre sem veszünk, fájdalmat nem okoznak. (Ezekre a sérülésekre nem is gondolunk, amikor éjjel belerúgunk az ágy lábába, áttáncolunk tűsarkúban egy éjszakát, félmaratont futunk a legjobbnak hitt futócipőnkben, stb.) Az ilyen "események" következményei a mikrosérülések, melyek utat nyitnak a kórokozók megtelepedésének.
A körömgomba kezelésénél fel kell készülnünk arra, hogy több hónapos procedúra elé nézünk, ami nagy kitartást igényel, mert HA FÉLBE HAGYJUK A KEZELÉST, AZ OLYAN, MINTHA NEM CSINÁLTUNK VOLNA SEMMIT.
A fertőzött terület semmilyen szertől, gyógyszertől nem lesz természetes körömágyszínű rózsaszín, nem fog kifehéredni, elvékonyodni, nem fog visszatapadni a körömlemez a körömágyra. (Tehát: felejtsük el a TV-reklamokat!) Minden kezelés célja az, hogy megszüntessük a kórokozó (gomba) fertőzőképességét, hogy az egészségesen születő és szaporodásnak induló körömsejtek ne fertőződjenek meg. Mivel a lábujjak körmeinek teljes lenövési ideje 9-12 hónap, ezért ennyi ideig kell fenntartani a kezelést! (egy frissen keletkező egészséges sejt ennyi idő alatt nő fel a "levágható zónáig")
MÉG EGYSZER HANSÚLYOZOM: A KEZELÉS IDŐTARTAMA 9-12 HÓNAP!!!
Ahhoz, hogy eredményes legyen egy-egy kezelés, ismernünk kell e betegség tulajdonságait.
A körömgomba (onychomycosis) emberről emberre terjedő fertőző betegség!
Fajtái:
-sarjadzó (körömágy felől támad)
-fonalas (szabadszél felől támad)
-penész (bárhol lehet a körmön)
Mitől alakulhat ki fertőzés? Mik a hajlamosító tényezők?
-hosszú idő óta fennálló lábujjak közti
bőrgomba
-sérülés
-körömlemez alatti vérzés (véraláfutás, hematoma)
-tartós nyomásnak kitett köröm fellevegősödése
-keringési zavarok
-cukorbetegség
-kemoterápia, sugárkezelés mellékhatása
-egyes gyógyszerek mellékhatása (pl.antibiotikumok, pajzsmirigy gyógyszerek, szívgyógyszerek)
-lábizzadás következménye
-legyengült immunrendszer
-elhanyagolt tisztálkodás
A személyes higiénia elhanyagolását szándékosan említem utolsónak mert az esetek nagyon minimális százalékában ez a kiváltó ok. (Ha valakinek gombás fertőzés alakul ki a körmén, az egyáltalán nem azt jelenti, hogy nem mossa eleget, vagy eléggé a lábát!!!)

A beteg köröm jellemzői:
A köröm károsodását egy enzim okozza, amelyet a gomba termel. Lebontja a körmöt alkotó keratint.
-köröm elszíneződései: sárga, fehér, szürke, barna, zöld
-törékeny
-megvastagodott
-lemezesen leváló
-körömágyról felvált körömlemez
-felszín alatt morzsalékos, kellemetlen szagú "melléktermék"
Eleinte fájdalom nem jelentkezik, sokszor "csak" esztétikailag kellemetlen. Elhanyagolt gombás köröm előbb-utóbb nyomásra fájdalmas is lehet, hiszen a körömlemez lágyabb részei is sérülnek, melyek közel vannak a körömágyhoz, ott pedig már érző idegvégződések is vannak.
Ezeket az elváltozásokat látva rögtön "gombáért kiáltunk", pedig nem minden gomba, ami annak látszik.
A teljesség igénye nélkül pár körülmény, betegség, amely megváltoztatja a köröm színét, szerkezetét: pikkelysömör (psoriasis), cukorbetegség, keringési zavar, szívbetegség, kemoterápia, sugárkezelés, pajzsmirigy működésének rendellenességei, lábon végzett műtéti beavatkozás, klimax, dohányzás, vegyi anyagok, allergia, genetika, autoimmun betegség, emésztési zavarok. Ugyanakkor ezek azért hajlamosító körülmények is, mert hatásukra megváltozhat a köröm védekező képessége. Amint már említettem: a köröm természetes védekező képessége megváltozhat mechanikai behatásra, illetve a fentebb felsorolt körülmények miatt. A köröm szerkezetének megváltozásával mikrosérülések jönnek létre, melyek utat engednek a gomba megtelepedésének.
Tehát: például, ha valaki cukorbeteg, akkor nem feltétlenül lesz gombás a körme, de elszíneződhet, megvastagodhat, szemrevételezeskor tűnhet gombásnak. És azért hajlamosító körülmény, mert sérülékeny a köröm, az anyagcsere zavar miatt megváltozhat a védekező rendszere és könnyen megfertőződik.
A psoriásis-os köröm pedig megtévesztésig hasonlít a gombás köröm képlethez.
Köröm színének megváltozását, foltosodását baktérium és körömágyi melanoma is okozhatja.
Megemlítendő még, hogy a kor előrehaladtával a köröm gyakran megvastagszik, elszíneződik. Ennek is sok kiváltó oka lehet, de az anyagcsere lelassulása miatt is bekövetkezhet.
Talán ebből már világossá vált, hogy ne "öndiagnosztizáljunk" . Mert nem olcsó mulatság kenegetni, ecsetelni, öntözni, egy gombásnak látszó, vagy gombásnak hitt körmöt.
Ezért én azt javaslom, hogy minden gyanús esetben el kell végeztetni egy laborvizsgálatot, annak érdekében, hogy meg lehessen győződni arról: valóban gombás fertőzés alakult ki a körmön.
Ha Ön felkeres egy rendelőintézeti bőrgyógyászatot, ott a legritkább esetben fognak mintát venni, azt laborba küldeni! Ha magánrendelőbe megy, akkod talán...
Mit lehet tenni? Szerencsére léteznek magán laborok, ahol beutaló nélkül, a saját kérésünkre, (saját pénzünkért) elvégzik a mintavételt és a laborvizsgálatot. Ennek összege tájegységenként változó. 7-13 ezer forint között van. (Micológiai vizsgálat, mycologia, micologiai labor néven keresendő!) Ha belegondolunk, hogy egy vény nélküli ecsetelő ára 3800 és 6500 Ft között kapható és 9-12 hónap alatt ellocsolunk belőle 6-8 üvegnyit lehet, hogy fölöslegesen, akkor mindenképpen megéri a laborvizsgálat árát kifizetni.
Természetesen vannak nagyon egyértelmű körömképletek, melyekről akár szemrevételezéssel is megállapítható, hogy gombával fertőződtek. Ezeket bőrgyógyász orvos azonnal tudja diagnosztizálni, de egy nagyon gyakorlott, tapasztalt gyógypedikűrös is felismeri.
A körömkezelő lehetőségek ismertetése előtt egy nagyon fontos dologra, a felülfertőzés megakadályozására hívom fel a figyelmet!
Minden alkalmazott terápia esetében elsődlegesen az alább olvasható szabályok betartása szükséges. Ezek alkalmazása nélkül csak szélmalomharcot vív a kórokozóval szemben, teljesen hiábavaló lesz a gyógyszerek használata.
BETARTANDÓ SZABÁLYOK:(FONTOS!!!)
1. Cipők, zoknik fertőtlenítése:
Teljesen értelmetlen és hatástalan minden gombaellenes kezelés a lábbelik és a zoknik fertőtlenítése nélkül. Ha nem fertőtleníti cipőit, akkor naponta újrafertőzi körmeit!
Ajánlás:
-Sanytol cipőfertőtlenítő spray,
-Pedexan cipőfertőtlenítő spray,
Ezekkel minden használat után befújni a cipőt, majd minimum 12 órát hagyni száradni. Más cipőspray-knek csupán dezodoráló hatásuk van, nem fertőtlenítenek.
-Formaldehid oldat(formalinos vattával kibélelni a cipőt, így zacskóba zárni, 3-4 napig hagyni hatni, lehetőleg teraszon, erkélyen, szabad levegőn, majd a vattát és a zacskót eltávolítani és 4-5 napig hagyni szellőzni a cipőt, szintén szabad levegőn. Formaldehid oldat használata közben szájmaszk alkalmazása ajánlott)
-UV-C és O3 (ózon) cipősterilizáló lámpa
használata a legtökéletesebb csírátlanító eljárás.
Zoknik mosása: elkülönítve más textíliáktól,
-Sanytol fertőtlenítő mosószer.
A zokni pamut legyen! (max. 5% elasztán, vagy más rugalmasságot adó anyag megengedett, címkéken részletezve.) Cserélje a zoknit, harisnyát naponta!
2. Uszoda, szauna, közösségi zuhanyzó használata, bowling-cipő, korcsolyacipő, síbakancs bérlés esetén:
-Clarasept derm fertőtlenítő spray alkalmazása a lábra
3. Cipők szárazon tartása: még ha nem is izzadékony lába, akkor is hagyja cipőit 24-48 órát száradni. Estétől reggelig nem szárad ki egy cipő.
4. Törölköző használat: használjon a lábfejre papírtörlőt!
5. Ágyneműhuzat, lepedő gyakori cseréje, fertőtlenítős mosása
-Sanytol fertőtlenítő mosószer
6. Eszközök: bármilyen eszközt, -amivel hozzányúlt a beteg körömhöz- fertőtleníteni kell!
-Baridez spray,
-Schülke mikrozid spray
7. Cipőt nem adunk és nem kérünk kölcsön! Családon belül sem!
8. Legyen tekintettel családtagjaira, embertársaira! Ha strandra, uszodába, szaunába, gyógyfürdőbe stb. megy:
egy teafa olajjal átitatott vattát ragasszon a körmére úgy, hogy a ragtapasz teljesen burkolja be a lábujját!
Nem baj, ha vizes lesz! Ne fertőzze meg környezetét!
-100% -os teafa olaj
-Leukoplast ragtapasz (csak ez marad a helyén, akkor is, ha víz éri)
KEZELÉSI LEHETŐSÉGEK:
A kórokozó makacssága miatt a leghatásosabb, ha drasztikusan lépünk fel ellene. Az "egy kis kenegetés", a "jajj már megint elfelejtettem" és a "kenegettem pár hétig" című történetek nem célravezetőek. A FERTŐZÉS NEM MÚLIK EL MAGÁTÓL! A drasztikusan azt jelenti, hogy amennyiben lehetséges (ha a körömlemez elemelkedik a körömágyról) az egész megfertőzött részt el kell távolítani! Ha nincs felválva a körömlemez, akkor reszelővel el kell vékonyítani! Erre azért van szükség, mert így megszabadulhat egy jelentős "gombateleptől", valamint a hatóanyag könnyebben jut a körömlemez mélyebb rétegeibe. Ha nem szeretne ezzel bajlódni, akkor keressen fel egy gyógypedikűrös szakembert!
Az alkalmazható szerek közt találhatunk szisztémás/lokális szereket, fungicid/fungisztatikus gyógyszereket, illetve specifikus/aspecifikus hatóanyagokat is.
Szisztémás kezelésként a terbinafin, itrakonazol és a flukonazol hatóanyag tartalmú gyógyszerek érnek el terápiás koncentrációt a körömben, ám számolni kell a mellékhatásokkal is, ezért orvosi ellenőrzésre van szükség a kúra előtt és alatt is, illetve máj- és szívproblémák, terhesség és szoptatás esetén nem alkalmazhatóak. Mindig olvassa el a betegtájékoztatót és tartsa be az abban leírtakat!

Lokális kezelésként a körömlemezen áthatoló, antimikotikumot tartalmazó SZULFID, amorolfin, ciclopirox és a bifonazol, hatóanyagokkal, körömlakk vagy kenőcs formájában lehet eredményt elérni. Ajánlatos a különböző hatóanyagú készítményeket havonta változtatni a kezelés során.


Akik a természetes, gyógynövény alapú szereket részesítik előnyben használjanak 100% tisztaságú terápiás olajokat, mint például teafa olaj, oregánó olaj, rozmaring olaj. Illetve ezek keverékét. A köröm növekedése gyorsítható nagy tisztaságú kollagén fogyasztásával, mely külsőleg is alkalmazható.(Például a Lábológia Köröm Elixír)

A gyógynövényes készítményekkel naponta 2-szer kell kezelni a körmöt! Valamint egy héten egyszer alkalmazzon az választott olajjal párakötést! A természetes gyógymodokról tudni érdemes, hogy a gyógyulási folyamat lassabb.

Nagyon jól támogatják a külsőleges kezelést az immunerősítő és méregtelenítő teák, étrend-kiegészítők.
Nem olcsó, de nagyon hatásos a lézeres körömgomba ellenes kezelés. Erről tudni kell, hogy a lágy-lézerek nem alkalmasak a gombairtásra. Kizárólag a 1064 nm hullámhosszon működő, Q-kapcsolt Nd-Yag lézer alkalmas ilyen beavatkozásra!
ÖSSZEFOGLALVA: 
-Ne "öndiagnosztizálja" a gombás fertőzést!
-Tartsa be a fertőtlenítési szabályokat!
-Legyen kitartó! A kezelési idő bármelyik választott terápia esetében 9-12 hónap! Ha félbehagyja a kezelést az olyan, mintha el sem kezdte volna!

Miben tudunk mi segíteni?

Amint fentebb írtam: vannak olyan egyértelmű körömképletek, melyekről egy gyakorlott pedikűrös diagnosztizálni tudja a körömgombát. Ha a tünetekből nem egyértelmű a kórokozó jelenléte, akkor laborvizsgálatot javaslunk.

Amilyen drasztikus a fertőzés, olyan drasztikusan lépünk fel ellene! Ha a körömlemez elemelkedett a körömágyról, akkor az egész fertőzött területet eltávolítjuk. Ha ez nem lehetséges, akkor elvékonyítjuk a körömlemezt. Erre azért van szükség, hogy a választott gombaölő szer könnyebben bejusson a mélyebb rétegekbe. Nyitott cipős időszakban, igény esetén körömprotézist építünk, de csak alkalomra! A körömprotézis építésének fontos szabályai vannak, hátráltatja a gyógyulási folyamatot. Felállítjuk a kezelési tervet, melyet írott, vagy digitális formában átadunk. Kontrollkezelések időpontjait egyeztetjük, végigkísérjük a gyógyulási folyamatot.

Köszönöm a figyelmet, az olvasásra szánt időt!

Szerző:

Hidvégi Otília speciális lábápoló mester, lábápoló felnőttképző