Futsz? Milyen cipőben?

2021.03.21

Miért fontos a megfelelő futócipő kiválasztása?

A cikk összeállításához egy igazi szakértő segítségét kértem:

Szűcs Csaba, a Spuri Futóbolthálózat tulajdonosa, vezető tanácsadója a Váci úti üzlet vezetője. A leggyorsabb magyar maratonista, (legjobbját 1993-ban Párizsban futotta, ennél azóta sem tudott magyar futó jobbat teljesíteni ezen a távon).

"Futólábak" a professzionális lábápolók szempontjából:

Az egész alsó végtag anatómiáját ismerjük, de a mi "munkaterületünk" az anatómiai értelemben vett láb, tehát az alsó végtag bokától a lábujjak végéig tartó része.

Munkánk során gyakran találkozunk sportolás okozta sérülésekkel, elváltozásokkal ezen a területen.

Az elmúlt pár évben -szerencsére- egyre többen választják rendszeres testedzésnek a futást.

Ugyanakkor ennek következtében megszaporodtak az ezzel járó kisebb-nagyobb balesetek is. (Ezen most csak a mi kompetenciánkba tartozó sérüléseket értem.) Legtöbbször a körmöket éri sérülés, nem ritkán maradandó károsodás következik be, de az ortopédiai elváltozások következtében létrejött bőrkeményedések, tyúkszemek, vagy az egyszerű vízhólyagok is sok panaszt okoznak.

Ilyenkor mi mindig felhívjuk a figyelmet arra, hogy a rendszeres futáshoz elengedhetetlen a megfelelő cipő kiválasztása, ami -valljuk be- laikus, vagy kezdő futók számára nem kis feladat.

Egy nem megfelelően megválasztott futócipő akár komoly károsodásokat is okozhat a lábfejtől kezdve, át az ízületeken, egészen a gerincbántalmakig. Ennek oka az, hogy nem ad megfelelő tartást futás közben, nem megfelelő terepre választottunk futócipőt, vagy nem lett megvizsgálva a lábállásunk.

De nézzük mit mond a szakértő! Milyen szempontok alapján válasszunk futócipőt?

Szűcs Csaba:

1.: Talaj - Milyen talajon fogsz futni?

Más talpfelépítésű és rugalmasságú cipőre van szükséged, ha kemény talajon, "rugalmas" terepen, (például rekortán borítású pálya) vagy futópadon akarod a futóedzéseid zömét végezni. Ha különböző talajokon, vegyesen használnád a cipőt, akkor is gondold végig, hogy a terhelés legjava milyen talajon fog érni.

2.: Talajfogás - Milyen a talajfogásod?

Futással kapcsolatban talajfogás alatt azt a pillanatot értjük, amikor a talp - a levegőben úszást követően - először érinti a talajt. A talajfogás pillanatában a sarkadra, vagy talpközépre érkezhetsz.

Ha a sarkadra érkezel, akkor a futócipődnek legyen külső sarok résznél található becsapódástompító technológiája.

3.: Testsúly - Hány kiló vagy?

A választás során célszerű figyelembe venni a testsúlyodat!

Miért? Futás során súlyod 2-szeresével terheled csontozatodat, ízületeidet. Ez a terhelés nagyobb testsúly esetén hatványozottan jelentkezik.

Ha a lábboltozatra nagyon nagy súly nehezedik, akkor az szétterül, ellaposodik alaphelyzetben is. Futáskor ez még fokozottabb terhelést jelent a lábfej számára.

4.: Lábállás - Átgördülés közben milyen mértékben dől be a bokád?

A talpon történő átgördülés saroktól lábujjig tart. Eközben a boka - természetes módon - befelé dől.

A dőlés mértéke más az első 500 méteren, és más 10-20-30 kilométert követően. Minél hosszabb a táv, minél fáradtabb a láb, annál valószínűbb, hogy a boka túlzott mértékű befelé dőlése sérülésveszélyt jelenthet.

Ha a boka nem dől befelé, akkor alulpronálásról vagy szupinálásról (kifelé dőlésről, külső talpélen történő átgördülésről beszélünk. (A szupináló láb igen ritka. Az emberek 4-5 %-át érinti)

Ha a boka normál mértékben dől befelé, akkor belső támasz nélküli, könnyebb, neutrális cipőt választhatunk.

Ha a boka túlzott mértékben bedől, akkor a stabil, a talpboltozat alatt belső támasszal ellátott cipők lesznek megfelelőek.

A dőlés mértékének függvényében találhatunk enyhe, közepes és erős belső támasszal készült cipőket.

A lábállást lehet vizsgálni "vizes láb teszttel", a cipőtalp kopásának ellenőrzésével vagy futópados, videós felvétellel, de szakemberek, gyakorlott szak-eladók a futópróba alkalmával ránézésre is meg tudják állapítani a lábállásodat.

5.: Élettartam, "tarósság" - Mennyi időre? Hány kilométerre vásárolsz futócipőt?

A futócipőről fontos tudnod, hogy egy sporteszköz. (Olyan, mint a teniszütő húrja.) A rugalmas talp a futás során összenyomódik, majd felveszi az eredeti formáját, minden lépésnél dolgozik a futóval.

Általában azt olvashatod, hogy egy futócipő 1000 km-re készül, de élettartamát nagyban befolyásolja a futó súlya, futótechnikája.

Speciális, könnyített felső részű félverseny, versenycipőkben 600-800 km-t lehet futni. Edzőcipőkben 800-1500 km-t.

E távot követően a cipő középtalpa úgy összetömörödhet, hogy már nem biztosítja azt a rugalmasságot, védelmet, mint előtte.

További 10 jó tanács, (szintén Szűcs Csaba szakértőtől) amikor már ott vagy egy szaküzletben:

1.: Ha van rá lehetőséged, mindig személyesen vedd meg a futócipőidet!

Szakértő eladóink minden Spuri Futóboltban segítenek kiválasztani a számodra legmegfelelőbb modellt.

2.: Szánj elég időt a vásárlásra!

Egy futócipő kiválasztása általában minimum 30 perces program, ne zárás előtt ess be a boltba, hogy legyen időd alaposan végig próbálni mindent.

3.: Ha van, hozd magaddal régi futócipődet!

A talp kopása, annak mértéke és szimmetriája sok információt ad nekünk a futóstílusodról, így még pontosabban fel tudjuk mérni az igényeidet.

4.: Hozz magaddal zoknit, lehetőleg azt, amiben futni szoktál

Vékonyabb vagy vastagabb zokniban másmilyennek érezhetsz egy-egy cipőt, az az igazi, ha egyből a futózoknidban próbálsz fel mindent.

5.: Kényelmes, sportos ruhában érkezz!

A futócipő próbája azt jelenti, hogy futsz a cipőben, de ehhez olyan ruha kell, ami szabad mozgást biztosít.

6. Próbálj fel minél több cipőt!

Ha van is bevált márkád, érdemes mindig nyitottnak lenni másra is. Folyamatosan jönnek új modellek, új anyagok, technológiák, lehet, hogy találsz egy még jobbat, mint az előző.

7. Fuss a cipőkben!

Egy futócipőt mindig úgy próbálj, mintha hosszabb futásra indulnál. Rendesen fűzd és kötsd be, és legalább néhány métert fuss benne! Egy cipő máshogy viselkedik, ha csak állsz vagy sétálgatsz benne, ha futásra fogod használni, csak futással tudod rendesen kipróbálni.

8. Figyelj a méretre!

Futáshoz nagyobb cipőre lesz szükséged, mint az utcai cipőid. Vedd fel, kötsd be, és fuss benne pár lépést, hogy a lábad el tudjon helyezkedni a lábbeliben. Ha ezután kb. 4-5 mm hely van a leghosszabb lábujjad és a cipő orra között, akkor jó méretet választottál. Ne az alapján dönts, hogy milyen méret van a dobozra írva, a cipőnek a lábadra kell passzolnia!

9. Te dönts!

Hiába vált be futó ismerősödnek egy modell, lehet, hogy neked teljesen másra lesz szükséged. Nincs olyan, hogy egy futócipő "A Legjobb", mindenkinek más a tökéletes. Légy nyitott mindenre, és az alapján válassz, hogy neked melyik cipő a legkényelmesebb!

10. Ne a futócipődön spórolj!!

A jó futócipők nem olcsók, de a futás még így is a kevésbé drága sportok közé tartozik. Egy igazán jó lábbeliben élmény a futás. A lábad meghálálja majd, és így később orvosra sem kell majd költened.

Köszönöm Szűcs Csaba segítségét!

(Megjegyzés: Én, és professzionális lábápoló kollégáim azt javasoljuk, hogy mindenképpen futócipőkre szakosodott üzletben vásárolj! Ha lehetőség van az üzletben talpvizsgálatra és/vagy lábállás vizsgálatra az adott üzletben, akkor azt is érdemes elvégeztetni. Ha utcai cipőben talpbetétet kell viselned, akkor ezt mindenképp közöld a neked segítő eladóval, mert fontos információ!)

Rendszeres olvasóink már tudhatják, hogy minden lábat érintő problémában a prevenció fontosságára hívom fel a figyelmet! A megfelelő futócipő kiválasztása is felfogható egyfajta prevenciónak. Megelőzhetőek a sérülések és gyötrelmek helyett élvezetes lesz a futás!

Szerző: Hidvégi Otília, speciális lábápoló mester

Szakértő: Szűcs Csaba

Budapest 2020. október 10.