Csodálatos teherviselőnk a lábunk

2020.10.18

Napi 5-10 ezer lépés, 180 ezer km életünk során, minden lépésnél testsúlyunk 3-szorosa nehezedik talpunkra, 130-200 négyzetcentiméteren cipeli egész testünket. Gerincünk mellett a lábunk az egész test teherviselője

A köznyelvben lábnak nevezzük a combcsonttól a lábujjak végéig tartó testrészt. Orvosi értelemben: alsó végtag. Anatómiai értelemben a bokától lefelé eső részt nevezzük lábnak.

A "mérnöki mestermű" felépítése:

Ez a bámulatos szerkezet a testünkben lévő összes csont egy negyedét tartalmazza. 26 csontból, (7 lábtőcsont, 5 lábközépcsont, 14 ujjcsont) 33 ízületből, több, mint 100 szalagból és 40-nél több izomból épül fel. A láb izmai több rétegben burkolják a lábcsontokat. A mozgás mellett a talp alátámasztásában van szerepük.

Írásaimban gyakran megemlítem a boltozatokat. Mi a hárántboltozat, a hosszboltozat, mi a szerepük?

Gyermekkorban 4-5 éves korig telitalpunk van, de folyamatos adaptációval a serdülőkor végéig lábboltozatok alakulnak ki. Egészséges láb nem simul a talajra, mert 3 ponton támaszkodik: a sarokcsont gumóján, az I. lábközépcsont fejecsén és a V. lábközépcsont fejecsén. Ezen pontok között alakulnak ki a boltozatok. A hosszanti boltozat a sarokcsont gumója, az I. és V. lábközépcsont fejecse között, legyezőszerűen jön létre. A harántboltozat az I. és V. lábközépcsont fejecse között alakul ki. Az egészséges láb boltozatainak fenntartásában az erős-feszes szalagoknak, az izmoknak, a talpi bőnyének van szerepe. Aponeurosis- nak nevezzük a talpat védő, kiszélesedő, megvastagodott ínt. Az egészséges boltozatok fontosak a teherbírás, a rugalmas járás, a statikus erőhatások eloszlatása és a talpi erek, idegek védelme szemponjából. Ha megbomlik a láb boltozatos szerkezete boltazatsüllyedés alakul ki.

A boltozatsüllyedések pedig számos deformitást, (bokasüllyedés, bütyök, kalapácsujj, sarkantyú) bőrelváltozást (bőrkeményedés, tyúkszem, fokozott lábizzadás) okoznak.

(Ezekről bővebben a bütyökről és a tyúkszemről szóló cikkekben írtam.)

Ezért hívják fel a figyelmet a szakemberek a láb megfelelő gondozására. A megfelelő gondozáson itt most nem (csak) a lábápoló szakemberek munkáját értem, hiszen mi tüneteket kezelünk. Máskor is, mindig, most is a prevenció fontosságára hívom fel a figyelmet.

A láb anatómiája ennél sokkal összetettebb, bonyolultabb. Megpróbáltam "fogyasztható" módon és terjedelemben írni róla.

Köszönöm a figyelmet, az olvasásra szánt időt!

Szerző:

Hidvégi Otília lábápoló