Egy bőrelváltozás, mely megkeserítheti a járást. Mit kell tudni a tyúkszemről?

2020.10.23

Munkánk során szinte naponta találkozunk ezzel a bőrproblémával, amely sokak életét megkeseríti.
A tyúkszem jellegzetesen kúp alakú, a bőr felszíne felé szélesedő, a bőr mélyebb rétegei felé pedig hegyesedő bőrkeményedés. Ez a bemélyedő hegyes szarucsap érintheti a bőr irharétegét, de hatolhat a csonthártyáig is. Ezekben a mélységekben már érzékeny idegeket érint. Szélsőséges esetben csonthártyagyulladást is okozhat. 
Könnyen összetéveszthető a HP vírus okozta szemölccsel, de alapvető különbség, hogy a tyúkszemet nem kórokozó okozza.
A tyúkszem egy pontra ható tartós nyomásra, ritkábban dörzsölésnek kitett területen jelenik meg. Jellemzően lábujjak között (lágy tyúkszem), kislábujj külső oldalán, kalapácsujj felső és alsó oldalán is, harántboltozaton, sarokponton. Kialakulásának oka minden esetben a láb deformitásának következménye. Ilyen deformitás például a harántboltozat süllyedés, hosszanti boltozat süllyedés. Egyszerűen fogalmazva: a boltozatok süllyedése miatt nem normális a láb teherviselése.
Ritkább esetben a rosszul megválasztott cipő, túl szűk lábbeli, vagy meggyűrődött zokni, talpbélés okozza a tyúkszemet. És meg kell említenünk a hirtelen súlygyarapodást is, mint kiváltó okot.
Kezelés:
Miért hatástalan a tyúkszemirtó tapasz, vagy ecsetelő? 

Mindkettő szalicilsavas készítmény, melynek hatására a szeges bőrkeményedés felpuhul. Eddig nincs is baj velük, mert átmeneti könnyebbség keletkezik, de ez csak a nem túl mély tyúkszemeknél lehet hatásos. Ha a felső réteg nincs eltávolítva, akkor a hatóanyag nem jut be mélyebb rétegekbe. Valamint a tyúkszem körüli ép bőrt felmarhatják, mely egy újabb fájdalomforrás kialakulásához vezet.

A vagdosással, kimetszéssel ajánlatos otthon nem próbálkozni, mert könnyen felsérthető a körülötte lévő ép bőr, amiből egy nehezen gyógyuló seb keletkezhet. 
A tyúkszem kezelése a megelőzéssel kezdődik: lábhoz illő, kényelmes cipő viselésével és a rendszeres lábápolással. Ha mégis kialakul, a láb deformitását kell kezelni egyedi talpbetéttel. Lábujjakon keletkező tyúkszemek kialakulását szilikon lábujjelválasztó gyűrűkkel lehet megelőzni. Ezek nem csak a kialakulás megelőzésében segítenek, hanem a már kialakult tyúkszem okozta fájdalmat is enyhítik. 
A tyúkszem eltávolítását bízza szakemberre! Professzionális lábápolóknak olyan speciális eszközök, pedikűr gépek állnak rendelkezésükre, melyekkel könnyen elbánnak ezzel a makacs bőrelváltozással. Fontos viszont megemlíteni, hogy a pedikűrös a tünetet kezeli. A tehermentesítés, a tyúkszem kiújulásának megakadályozása a páciens feladata.
Tehermentesítőknek nevezzük azokat a gyógyászati segédeszközöket, melyekkel a már kialakult tünet által okozott fájdalmat enyhíteni, a kialakulást késleltetni lehet, illetve a kialakulásuk kiváltó okát meg lehet szüntetni. Első csoportba olyan kis segédeszközök tartoznak, mint a harántboltozat-védő párna, a tyúkszem-karika, a sarokvédő párna, a lábujj-kupak, a lábujj-elválasztók. 

A második csoportba pedig a boltozatsüllyedéseket, vagy más ortopédiai elváltozásokat korrigáló egyedi talpbetéteket, gyógycipőket soroljuk.

Mint fentebb említettem: a tyúkszem és a szemölcs könnyen összetéveszthető, ezért ne "öndiagnosztizáljon". Amíg nem bizonyos abban, hogy melyik bőrelváltozást találta a lábán, addig ne kezdje el kezelni!

A szemölcsről ebben a cikkben olvashat!

Köszönöm a figyelmet, az olvasásra szánt időt!

Szerző:

Hidvégi Otília speciális lábápoló mester